Små vardagliga hjälpare eller samlarfigurer: Med en 3D-skrivare och rätt glödtråd kan saker som detta enkelt göras hemma. Om du vill köpa en 3D-skrivare kan du redan hitta modeller för några hundra euro. Men ger dessa billiga enheter också bra utskriftsresultat? För att få reda på testade Stiftung Warentest åtta 3D-skrivare för hemmabruk (nummer 11/2020). Priset varierar från bara 270 till 1000 euro. Den dyraste enheten stod ut som den bästa 3D-skrivaren i testet. Men även den billigaste modellen ger fortfarande bra utskriftsresultat. Användare av billiga skrivare måste acceptera kompromisser när det gäller hantering och rengöring. För att enkelt kunna ta bort filamentrester från skrivaren rekommenderas enheter med en öppen tryckkammare. Ett stängt hus sparar däremot energi eftersom tryckkammaren inte svalnar lika snabbt.

Prusa i3 MK3S 3D-skrivare är testvinnaren
Prusa i3 MK3S (cirka 1 000 euro) är den dyraste modellen i testet, men imponerar också som den bästa övergripande 3D-skrivaren. Det finns ett övergripande betyg på „bra“ för detta. Testarna gillar särskilt hur mångsidig enheten kan vara. Prusa bearbetar nästan alla trådar, från PLA till ABS och PETG till nylon. Den skrivs också ut i flera färger, är väldigt tyst och enkel att använda. Han kan till och med skriva ut sina egna tillbehör. Strömförbrukningen är dock lite hög och några av utskrifterna behöver omarbetas.

Andra platsen går till Renkforce 3D-skrivare
Renkforce (Conrad) RF100 XL V2 (cirka 400 euro) är den bästa 3D-skrivaren under 500 euro och ett billigt alternativ till testvinnaren. Det fick också det övergripande betyget „bra“ och imponerade i testet med sin höga precision, goda dimensionella noggrannhet och låga energiförbrukning. Sammantaget är utskriftsresultaten genomsnittliga. Han tar med många typer av PLA för testning. Det skriver emellertid inte ut ABS eftersom skrivbädden inte kan värmas upp. Modellen är relativt tung och ganska hög i drift. Dessutom är den för närvarande inte längre tillgänglig, men en efterträdare planeras.

Så här utför de andra 3D-skrivarna i testet
Stiftung Warentest gav fem 3D-skrivare i testet betyget „Tillfredsställande“:

XYZprinting da Vinci Mini w + (cirka 270 euro) ger ganska bra utskriftsresultat till ett överkomligt pris. Energiförbrukningen är låg, men det finns ingen display och utskriftsutrymmet är relativt litet. Det skriver inte ut ABS.

Creality CR-10 V2 (cirka 510 euro) ger bra utskriftsresultat, men det finns inga tysktaliga bruksanvisningar. Volym och strömförbrukning är mediokra.
Flashforge Adventurer 3 (cirka 370 euro) skriver ut snabbt, men kvaliteten lider. Den förbrukar väldigt lite el och är lätt att använda, bullerutvecklingen är lite hög.

Anycubic i3 Mega S (cirka 294 euro) är medelmåttig totalt sett. En tyskspråkig bruksanvisning saknas.
Monoprice MP10 (cirka 395 euro) är också „tillfredsställande“. Även om den ger ganska bra utskriftsresultat, kommer den inte heller med några tyska bruksanvisningar. Installationen är komplicerad.

XYZprinting da Vinci Jr. WiFi Pro (cirka 465 euro) räcker bara för betyget „tillräckligt“. Utskriftsresultaten är mediokra, svagheter är särskilt tydliga i hanteringen. Den lilla, stängda tryckkammaren kan endast rengöras med stor ansträngning. Tyska instruktioner saknas också här.

Hur fungerar en 3D-skrivare?
Oavsett avloppssikt, dispensrar för självhäftande remsor eller till och med ett glasfodral: Med en 3D-skrivare kan du göra många vardagliga hjälpare själv. Men hur fungerar en 3D-skrivare egentligen? Det finns för närvarande tre olika 3D-utskriftstekniker. Den vanliga metoden för hemmabruk är så kallad Fused Deposition Modeling (FDM), som alla enheter i testrapporten använder. Med denna smältlagring arbetar skrivarna med smältbara material, filamentet, som finns som en tunn plasttråd från rullen.

Innan du kan börja skriva ut måste mallar först skapas för 3D-skrivaren. Du kan göra detta med ett CAD-program, men det är mer för erfarna utvecklare. Nybörjare använder färdiga mallar. En speciell 3D-skrivarprogramvara som kallas en skivare skickar mallen till skrivaren och skickar instruktionerna om hur objektet ska skrivas ut. Programvaran är vanligtvis tillgänglig från skrivarleverantören.

För att skapa 3D-utskrifter värmer skrivaren glödtråden med ett munstycke och gör det smidigt. Sedan applicerar 3D-skrivaren den lager för lager på ett lager. Efter utskrift måste objektet svalna och härda. Eftersom detta inte händer omedelbart kan användare behöva planera stödstrukturer.

Slutsats: Om du vill göra riktigt professionella 3D-utskrifter hemma är det värt att investera i en dyr enhet. Det finns dock bra 3D-skrivare för hemmabruk för några hundra euro. Detta visas i testrapporten från Stiftung Warentest (utgåva 11/2020). Redaktörerna förklarar den dyra Prusa i3 MK3S som testvinnare, men Renkforce (Conrad) RF100 XL V2 erbjuder också bra resultat som den bästa 3D-skrivaren under 500 euro. Om du är nybörjare som vill köpa en billig 3D-skrivare, ger Anycubic i3 Mega S och XYZprinting da Vinci Mini + bra utskriftskvalitet.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.